21-02-13: De reis met Lobke en Hylke

De reis met Lobke en Hylke naar Peest ging hartstikke goed. Nog wel even gestopt omdat ze wel gekotst hadden maar geen gejank of gepiep. Super gewoon.Tot nu toe gaat het heel goed. Ze worden nu net wakker

PolleThuis121-02-13: Polle is thuis

Het is inmiddels 19:45 uur, Polle is bijna 9 uur bij ons in huis.Zoals jullie op de  foto zien, komt hij slaperig en ietwat verdwaasd de doos uitgelopen. In het begin van de autorit was het even piepen en janken. Al snel viel hij in slaap en heeft hij de hele weg tot het moment van de foto "uit de doos" liggen pitten. Eerlijk gezegd hebben wij hem wakker gemaakt, want we vonden het tijd worden voor zijn eten.... Het vlees at hij met smaak op, nadat hij rustig de boel besnuffeld had in ons huis. Hier en daar zette hij zijn tanden in een stoelpoot, in een stukje gordijn en in verschillende kledingstukken. Ook pantoffels zijn een aantrekkelijke prooi. We zijn er meteen achter....het opvoeden is van start gegaan!   We zijn een stuk of 8 plasjes verder, een beginnende drol in de kamer en de rest in de tuin, het ontdekken van de bench en hier zelf ook gaan liggen slapen, druk spelend en zichzelf dan behoorlijk in de weg zitten van vermoeidheid en elkaar als baasjes aanwijzingen gevend wat wel/niet te doen bij bepaald gedrag van Polle. Om voorgaande tekst kort samen te vatten: HET IS BEGONNEN :).   Al met al is het ons best meegevallen voor zo'n eerste dag. Het is wel zo dat onze aandacht veel bij Polle is omdat we hem nog helemaal moeten leren kennen. Alle vier zitten we op de grond en genieten dan van zijn (soms) onnozele gedrag. Het gevolg is dan echter dat hij steeds drukker wordt. Logisch natuurlijk, maar niet altijd handig. Maar ach, hij is zo leuk! Gelukkig speelt hij ook alleen met zijn speeltjes en is ook het negeren door ons in gang gezet.   Ruurd draait vannacht  "nachtdienst". Een warme jas hangt klaar, mocht hij naar buiten gaan. Brrr, het is wel erg koud. We zijn benieuwd hoe het eerste nachtje zal verlopen. Als Polle zijn stembanden gebruikt dan komt er een behoorlijk geluid uit hebben we vandaag gehoord. Dit was het ff voor nu. Zal uiteraard weer vervolgd worden. We wensen jullie voor morgen een goede uittocht van de 3 andere hondjes. Geniet van jullie rust!

Fenne is thuis22-2-13: De thuisreis van Fenne

De reis is goed verlopen. Fenne heeft na 10 minuten in de auto een klein beetje moeten spugen.Daarna ging ze liggen en heeft ze tot Schijndel geslapen.Thuis aangekomen, hebben we de bench open in de kamer gezet en ze kwam ze meteen uit de bench. Ze is helemaal niet angstig, bekijkt alles even en gaat rustig haar gang. Ze moest vrij snel plassen en Rianne heeft haar opgepakt en buiten gezet. Buiten plaste ze meteen verder. Hierna haar portie vlees gegeten, inderdaad heel snel op. Op dit moment ligt ze lekker op het kleed te slapen. Janneke en Dick, nog bedankt voor alles. We wensen jullie een heel fijne vakantie. Rust maar lekker uit. jullie hebben het dubbel en dwars verdiend.

22-2-13: De (lange) reis van Joes

De terugreis is prima verlopen. In het begin zat Joes wat te piepen en heeft hij twee keer overgegeven (in Oud-Beijerland en net nadat we de autosnelweg opgedraaid waren). Voor de rest niets meer gedaan en lekker geslapen. Thuis gekomen natuurlijk de woonkamer verkennen. Maar hij had gauw in de gaten hoe het zat. (Hij weet nu al dat hij de keuken niet in mag, blijft braaf voor deJoes kijkt een nieuwe wereld in keuken zitten ;-) En kennis gemaakt met de buurvrouw. Onze kat en de buurkat heeft hij ook al van een eindje gezien, die van ons wat van dichterbij in de kamer, maar dat was toch even schrikken. Maar langzaam aan elkaar laten wennen. Paar plasjes in de woonkamer gedaan, maar netjes buiten gekeuteld. Nu ligt hij uitgeteld te slapen, en wij ook bijna ;-)  

24-2-13: Fenne in de sneeuw!

De eerste nachten zitten er op en zijn erg goed gegaan. Als we naar bed gaan, gaat Fenne in de bench liggen en slaapt meteen. ‘s Nachts 1 x wakker rond 2.00 uur, dan even naar buiten en daarna weer de bench in. Fenne gaat dan meteen Fenne tuin inspectieweer slapen, tot de volgende ochtend. We hebben deze dagen al veel “kraamvisite” gehad. Fenne voelt zich heel goed thuis. Is heerlijk speels en lekker ondeugend. Vandaag sneeuwt het hier al de hele dag en Fenne vindt het geweldig. Ze huppelt en rent rond in de sneeuw. Het is zo gezellig.

1-3-13: De eerste week van Lobke in Peest

Wat gaat een week snel! Het gaat heel goed met Lobke. Femke en Silke accepteren haar steeds meer. Ik denk, dat als we een week verder zijn Silke en zij dikke maatjes zijn. Femke snuffelt en geeft haar af en toe een lik maar snauwt haar ook af als ze Lobke haar met haar gekef uitdaagt. Gisteravond naar de dierearts geweest en alles is goed. Ze weegt nu 5kg. Daarna Lobke20130227even naar mijn vader in het verzorgingstehuis. Ze is slim! Daar hebben ze naast de schuifdeuren glas en dat zag ze eerst niet. Ze bleef staan en toen de deuren open gingen, liep ze trots door de schuifdeuren. Helemaal niet angstig o.i.d. Jullie hebben haar goed gesocialiseerd. Woensdagmiddag waren Boukje en Joppe hier omdat Fija de gehele dag weg moest. Eerst even de kat uit de boom kijken en toen spelen met Joppe. Joppe is nu 9 maanden en hij was lief voor haar. Soms wat onhandig, maar voor de toekomst hoop ik een match. Joppe gaat morgen naar de show in Groningen. Ik denk wel dat er een U inzit. De nachten slaapt Lobke door. Als ik s'morgens om half zeven beneden ben, wordt ze wakker. Eten gaat heel goed. Ze mag graag buiten zijn. Alleen zijn wil ook wel, maar dan moet ze moe en bijna in slaap zijn. Dan kun je rustig weg gaan. Wandelen aan het riempje gaat ook goed. Geen getrek, loopt lekker mee. Een SUPER GIRL! (nog wel)!

2-3-13: Nieuws van Hylke

Hylke is morgen al weer een week bij ons en voorzover we het kunnen beoordelen gaat het prima. Hylke gaat overal met mij (Geert Jan) naar toe. 's Morgens naar kantoor, z'n bench gaat mee en we hebben daar alle vrijheid om z'n dagelijkse schema van eten, slapen en naar buiten af te ronden. Zo nu en dan wat spelen en veel belangstelling van de collega's. Op vrijdag was er nog een hondje op kantoor. Dat was natuurlijk ook wel gezellig. ´s Middags vullen we op verschillende manieren in, meestal even naar de camping, of gewoon thuis. Inmiddels heeft Hylke kennisgemaakt met zijn grote `neef´ Haye. Eerst hier thuis op maandag, daarna bij Haye thuis op dinsdag en vervolgens op de camping. Met name dat laatste vond Hylke geweldig. Het hele terrein over geweest en daarna lang geslapen. Donderdag de dierenarts. Ging prima, heeft een prikje gehad en ontworming. Woog inmiddels 5,05. Je ziet ´m ook wel groeien trouwens, dat gaat wel heel snel, krijgt al wat langere poten en wordt al wat meer `hond`. Over ongeveer een maand gaat ie er weer naar toe. De beoordeling was prima. Mooi, leuk en bovenal gezond hondje. Mankeert niks aan. Vrijdag, gisteren dus, naar puppytraining geweest. Dat ging wel goed. Niet echt nieuws onder de zon, tevoren hadden we al een boek van Martin Gaus doorgenomen en de training is daar volgens mij ook volledig op gebaseerd. Da´s wel mooi, want thuis deden we de diverse dingen met Hylke al wel grotendeels het zelfde, als dat bij de training aan de orde kwam. Het slapen gaat ook prima. De bench staat inmiddels ´s nachts al bij de slaapkamerdeur en we horen ´m ´s nachts niet. Dat is niet alleen omdat we vast slapen trouwens, maar volgens mij ook vooral omdat ie geen lawaai maakt. Dat kan ie namelijk wel, en daar slaap je niet door heen. Al met al een heel goede start.  

Fenne.mijnspeeltjes2-3-12: Fenne

Met Fenne gaat het geweldig. Ze is maandag bij de dierenarts geweest voor de eerste controle en afgelopen vrijdag heeft ze haar enting gekregen.Ze woog 4800 gram, dus weer 600 gram erbij. ‘s Nachts slaapt ze goed door tot 6.00 uur ‘s ochtends. Dan laat ze wel horen, dat ze wil gaan spelen. Want dat vindt ze heerlijk. Vooral spelen met de bal; ze apporteert al heel goed. Verder is Fenne al een paar keer mee geweest naar de winkels en naar de markt en dan loopt ze heel parmantig mee aan de lijn.

3-3-13: De eerste week met Polle…..

Na een week kunnen we zeggen dat de meeste dingen weer in het “gareel” lopen. Voordat Polle kwam was alles duidelijk met elkaar doorgesproken en hadden we afspraken gemaakt met elkaar. In de dagelijkse praktijk blijkt dan dat het een en ander aangepast mag worden, omdat het ongelooflijk leuke, mooie, lieve, eigenwijze, slimme, knuffelige, bijterige hondje Polle een duidelijke consequente aanpak vraagt. Tja, dan heb je wel met 4 “opvoeders” te maken.  Laten we beginnen dat het goed gaat met Polle. Al vanaf dag 1 is de bench een veilige plek voor hem. Hij gaat er zelf in liggen en laat zich er ook gemakkelijk inleggen als hij midden in de kamer in slaap is gevallen bijv. Hij kijkt dan ff op, gaapt op een behoorlijk theatrale wijze met geluid erbij en slaapt weer verder. Ook zijn we al snel begonnen met de zogenaamde benchtraining. Hij is korte momentjes alleen, zit PolleSplaaphoudinglangere momenten in de bench met het deurtje op de haak, als wij in de kamer zijn. De eerste 3 nachten heeft een van ons naast de bench geslapen, de vierde nacht sliep hij alleen beneden in de bench. In het begin van de nacht meldde hij zich dan 2x, zonder iets te zeggen (en met de rug naar hem toe) zat een van ons bij de bench met de hand tegen de tralies. Na wat gelik en gesnuffel valt hij dan weer snel in slaap, helemaal gestrekt  op zijn rug. Op dit moment meldt hij zich nog 1x, het beschreven ritueeltje wordt gevolgd en vervolgens slaapt hij binnen 5 minuten door tot ongeveer 6.00 uur. De bench is droog, de plasplek in de tuin ff later niet meer. Tjonge, al een behoorlijke blaas voor zo’n pup. Er zijn dagen dat hij op zijn vaste plekje (steeds kleiner wordende mat bij de achterdeur) een plasje doet in combinatie met plasjes buiten. Het poepen doet hij buiten. Heel fijn! Een enkele keer geeft hij duidelijk aan dat hij naar buiten wil, een andere keer begint hij binnen rondjes te draaien en weten wij dat het poepalarm in gang is gezet. Het lopen aan de riem gaat steeds beter en het is duidelijk te merken aan het enthousiasme van Polle dat hij het leuk vindt. Hij snuffelt heel wat af en er verdwijnen regelmatig dingen naar binnen die er later gelukkig weer uitkomen via de natuurlijke weg. In het begin verkrampte hij een soort van als hij auto’s/scooters/bussen zag en hoorde. Inmiddels is hij hier relaxt onder. Mensen in alle soorten en maten vindt hij uitermate interessant. Kwispel de kwispel. Zijn leefgebied wordt steeds ruimer: een paar bezoekjes aan een dierenwinkel, snuffelen aan een konijntje, een rondje door de stad, het ontdekken van snaterende eenden, ritjes in de auto (het tuigje gaat fantastisch), tweede enting bij de dierenarts, ontdekking van het blaffen en vanmiddag een wandelingetje in het natuurgebied waar hij allerlei honden in verschillende groottes tegenkwam. Hij kijkt ff de kat uit de boom, laat zich besnuffelen en vervolgens gaat hij zelf snuffelen. Gaaf om te zien!  Waarschijnlijk is het wel duidelijk dat we genieten van Polle, maar dat er ook momenten zijn dat we ons aan het hoofd krabbelen hoe we met bepaald gedrag van hem om moeten gaan. Het is een pittig, slim hondje die duidelijk bezig is om het leven als hond te ontdekken. En met het ontdekken is hij niet de enige. We zijn benieuwd naar de verhalen van de andere eigenaren. We hopen dit snel te kunnen lezen…..

4-3-13: Avonturen van Fenna

Met Fenna gaat het super, afgelopen dinsdag glansrijk door de APK keuring gekomen bij de dierenarts. Geen kik gegeven bij de enting, vond alles prima en de koekjes van de dierenarts lekker. Ze slaapt de hele nacht door, vindt het niet meer erg om even een poosje in de bench te zitten, als ik even uit het zicht ben. Donderdag zijn we naar de 1e puples geweest, ze bekeek het eerst allemaal op afstand en toen vond ze het prima. Behalve de aandachtspuntoefening en het zit op commando werd er ook met een leeg winkelkarretje door de groep gereden, lagen er hoepels op de grond die geluid maakten, als je er over heen liep en een hele grote tunnel waar ze doorheen mochten lopen. Alles ging goed en dat laatste was al helemaal geen probleem. Op de hondenlijn staat een mooie weegschaal en donderdag woog ze 5 kilo rond :-). Thuis gekomen, gegeten en de rest van de dag geen kind meer aan haar gehad, ze was helemaal uitgeteld. Het lopen aan de lijn vindt ze niet zo'n succes, ze wil niet lopen, maar ik zet door; even stukje trekken en dan hobbelt ze mee. Maar dat is best vermoeiend, zal over een poosje wel beter gaan. In de straat met diverse honden kennis gemaakt en ook dat gaat goed. Fenna apporteert ook een balletje, wat ze nestjes in mijn hand neerlegt. Dacht eerst dat het toeval was, maar na een keer of 10 is het echt geen toeval meer. Verder weet ze het commando zit, weet je dat ze moet zitten en wachten (moeilijk hoor) voor ze mag eten. En ze weet het commando plaats als ze haar bench in moet. Best een slim hondje, dat snel dingen door heeft. Hoezo een trotse pup moeder. Verder heb ik via Facebook contact met Marnie (Joes) en met Willie (Lobke); erg leuk om lekker over de vorderingen en evt. knelpuntjes te kunnen praten. Ook staan er diverse foto's van Fenna op mijn eigen Facebook en dat zullen er alleen maar meer worden. Vanavond gaan we naar onze Dierenkliniek waar we een pupparty hebben. Allemaal pups met eigenaar zijn aanwezig en dan krijgen we voorlichting ed. Zo dit is wel weer lang genoeg geweest voor een update van Fenna, kijken uit naar de verhalen op jullie website.

4-3-13: Joes

We zullen jullie even bijpraten hoe het Joes en ons vergaan is in de eerste week. De thuisreis verliep in ieder geval prima. In de eerste kilometers tot net buiten Oud-Beijerland heeft hij twee keer overgegeven in de bench en uiteraard wat gepiept. Maar verder hebben we hem de hele rit van bijna 3,5 uur vrijwel niet gehoord. Hij heeft zelfs BuurjongenJoeskorte stukjes geslapen. Thuisgekomen moest natuurlijk het hele huis verkend worden. En zeker alle speeltjes die we voor hem hadden liggen. Vooral die pluchen hond was wel erg interessant, zo interessant dat mijnheer meteen al moest laten zien dat hij een echte reu is. Dus dat speeltje hebben we maar weer even opgeborgen. De eerste nachtjes verliepen ook zonder problemen. Marnie heeft de eerste drie nachten beneden naast de bench geslapen en Joes sliep de hele nacht door. Af en toe een piepje of een blafje, maar daar bleef het bij. Wat dat betreft verloopt het allemaal prima. Hij slaapt van tien uur tot zes uur 's ochtends zonder probleem door, dat is wel lekker. Verder zijn we natuurlijk druk bezig met de zindelijkheidstraining. We moeten daar zelf ook nog veel aan wennen. Soms wacht je net iets te lang nadat hij wakker geworden is (zit hij de slaap nog uit zijn oogjes te wrijven, dus wil je hem daar niet in storen) of nadat hij gegeten heeft. En dan kan hij het natuurlijk niet meer ophouden. Loopt de helft van de tijd naar de krant, maar net zo vaak redt hij dat niet meer. Zijn keutels kan hij wel redelijk goed ophouden. Tot nu toe heeft hij drie keer per ongeluk iets binnen gedaan, maar dat deed hij dan wel netjes op de krant. Eten gaat hem ook goed af. De eerste dagen stofzuigerde hij zowat zijn etensbakje leeg, nu gaat het al wat bedaarder. Tussendoor krijgt hij natuurlijk ook voertjes bij het oefenen en spelen als beloning. Verder hebben we een grote Tuimelkong gekocht. Daar gaat het voer in en dan is hij er lekker even mee bezig om het voer er uit te krijgen. Verder vult Joes zijn (en dus ook onze) dag met het kennismaken met allemaal mensen, kinderen (onder ander ons buurjongetje op de foto), honden en natuurlijk ook onze kat Dopey. Tussen die twee is op dit moment nog een soort gedoogsituatie aan de gang. Joes wil wel spelen, maar durft Dopey niet te benaderen en Dopey vindt hem maar vreemd en houdt maar wat afstand. Al dan niet geholpen door zijn poot even uit te slaan. Het is in ieder geval geen traditionele kat-en-hond-situatie waar ze door het hele huis elkaar achterna zitten. Ook heeft hij al kennis gemaakt met andere honden en dat gaat ook prima. Het bezoekje aan de dierenarts hebben we afgelopen woensdag gehad, zonder enig protest van mijnheer. Volgende week maandag, 11 maart, gaan we naar de puppytraining. Maar we zijn hem uiteraard ook zelf al van alles aan het leren en hij pikt het snel op. Waar hij voor het weekend nog mijn sloffen aanviel en driftig zijn tanden er in zette, loopt hij er nu op af, bekijkt ze even en loopt dan weer door. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor het stofzuigersnoer. Was even interessant, maar nu heel gewoon, dus niet de moeite meer om je daar druk over te maken. In zijn verkenning van de omgeving heeft hij ook al diverse malen in onze broek gehangen, maar door te negeren en van hem weg te lopen is de lol daar ook langzaam van aan het verdwijnen.  Dit was ook vooral op momenten dat hij wat moe en geïrriteerd was. Kortom, we zijn enorm blij met onze kleine man en hebben er veel plezier van. De eerste dagen waren, door alle nieuwe indrukken en zo, voor ons alledrie vermoeiend. Maar wel op een leuke manier. Het begint nu wat meer ontspannen te worden. We houden jullie op de hoogte.

Fenna.Supermarkt8-3-13: Fenna doet boodschappen

Met Fenna gaat het heel goed, gisteren op de hondenclub weer gewogen. Ze is 6,5 kilo schoon aan de haak, denk dat ze nog steeds het zwaarste van het nest is. Maar veel mensen vinden haar een beetje iel. Ze is vrij rustig in huis, hangt niet in broeks pijpen, sloopt niets, kortom voorbeeldig (nog). Het lopen aan de lijn gaat steeds beter en het plassen en poepen buiten ook. Blijft nog steeds goed opletten binnen en er zijn dagen dat het niet altijd lukt haar snel naar buiten te doen. Hierbij nog even een foto van Fenna, we hebben samen boodschappen gedaan in de supermarkt. Ze bleef keurig in het kratje zitten en had erg veel bekijks.

 

10-3-13: Fenne leest folders

Het gaat heel erg goed met Fenne. Ze is al redelijk zindelijk. Nu is het aan ons om ook goed op te letten. Ze vindt het fennefoldersheerlijk om in de tuin rond te rennen, te graven, achter de vogels aan te zitten, de planten nog korter te snoeien, etc. ‘s Nachts gaat het ook goed. Ze slaapt de hele nacht door tot 6.30 uur. Dan laat ze zich wel horen. Verder heeft Fenne nog steeds een heel grote eetlust.  Als het etenstijd is, valt ze haar etensbak bijna aan. Het is wel makkelijk, zo’n goede eetlust. We houden wat brokjes achter en hiermee belonen we haar met komen, zitten, pootjes geven, apporteren en laag blijven. Dit gaat dan ook allemaal heel goed. Verder gedraagt ze zich als een echte Friese Stabij: als ze het nut van bepaalde dingen niet inziet, dan doet ze het niet! Heerlijk eigenwijs. Hierbij een foto van afgelopen week toen de folders binnenkwamen. Ze lagen in een mum van tijd door de kamer verspreid.

12-3-13: En hoe gaat het met Polle?

Inmiddels weer ruim een week verder met Polle. Dat kost nog best wel veel tijd, energie en vooral geduld met zo’n kereltje. We hebben veel lol samen, maar hij is duidelijk in de fase gekomen dat hij zich helemaal thuis voelt en waar de grenzen dus gezocht en regelmatig overtreden worden. En dan komt het er op aan dat we geduldig en consequent blijven. Uiteraard trappen we nog met Polle.Tunnelopen ogen in de valkuilen die op de loer liggen en staan we ons soms weer vertwijfeld op de kop te krabben. Had hij ons toch weer te pakken in de aanpak en had Polle er een spelletje van gemaakt. Tja, al doende leren we dus. Over leren gesproken; vrijdag 8 maart hadden we de informatieavond van de hondenschool en gisteravond was de eerste training. Erg leuk en leerzaam, voor Polle en ook voor de baasjes. Wij trainen met de clickermethode en de eerste ervaringen zijn hoopgevend, want meneer heeft er duidelijk zin in. Ook de ontmoeting met allerlei andere honden vindt Polle heel interessant. Ook voor zaken waarbij we niet goed weten op welke manier we dat het beste kunnen aanpakken, vragen we de hondentrainster en die tips lijken te werken in de praktijk. Wat met wisselend succes gaat, is het zindelijk maken van Polle. Soms hebben we een dag dat alles keurig buiten gebeurt en Polle met gepaste trots z’n beloning incasseert. Dan is er ineens weer zo’n dag dat je denkt: hè, en gisteren deed-ie het zo goed?! Het verhaal van de lange adem dus. Het socialiseringsgebied breidt langzaamaan uit. Een keertje mee naar de markt, naar de dierenwinkel, mee in de auto (de eerste paar honderd meter klinkt Polle als een Beagle, daarna is het oké en gaat meneer lekker slapen), ontmoetingen op straat met andere honden, poezen en mensen, en het ondergaan van vele vertederde blikken en kreten van voorbijgangers. Een zwaar leven hoor, als hond. De bench is helemaal zijn thuis. ’s Nachts gaat het net als met de zindelijkheidstraining. Soms slaapt hij door tot 6 uur ’s ochtends, een nacht later is hij ineens weer 2-3 keer wakker en laat hij ons dat blaffend weten. Geduld, geduld…

Hylke2013031216-3-13: En Hylke?

Het gaat prima eigenlijk met Hylke. We zijn al goed aan elkaar gewend, Hylke is een prettig hondje, redelijk gehoorzaam, binnen voor pups en stabij's (en de combinatie daarvan) aanvaardbare grenzen. Hylke voelt zich hier wel goed thuis, heeft in de tuin ook al een eigen "ligplek"' waar ie lekker op takjes kan kauwen en de wereld wat kan overkijken. De katten zijn nog géén grote vrienden van 'm, dat zal nog wel komen. Op de puppy-cursus leren we nuttige, leuke dingen. Hylke groeit goed, ziet er goed uit en is vrolijk. Het slapen gaat prima. Daar hebben we de methode "Bente" toegepast. Vanaf de slaapkamer stapsgewijs naar beneden. Dat liep goed. Grappig genoeg geeft Hylke vaak zelf wel aan wanneer 't 'm laat genoeg is. Dan gaat hij zelf alsvast maar in z'n bench, meestal zo rond 22.30. Dat betekent dat hij er daarna nog even uitgaat en zo rond 23.00/23.30 gaat slapen tot de volgende ochtend, meestal rond 7.30.  

17-3-13: Joes

We zien ons manneke als het ware met de dag groeien. Hij woog afgelopen vrijdag dan ook al 6,5 kilo. Dit ligt in de lijn van de gewichtstoename van de afgelopen anderhalve maand. Het is af en toe een lekker druk opdondertje. Als het hem niet zint of als hij moe is, laat hij dit ook duidelijk merken. Broeken en truien zijn dan even niet veilig. Maar even optillen of negeren doet dan wonderen. Het is dus gewoon een pup zoals een pup hoort te zijn. Drukte en rust wisselen elkaar in rap tempo af. Sinds dat hij bij JoesDSC 1633ons is slaapt hij de hele nacht door, vanaf een uur of tien tot zes uur de volgende dag. In de tussentijd heeft hij kennis gemaakt met allerlei andere honden en dat gaat prima, getuige de foto met een buurhond. Afgelopen maandag, 11 maart, zijn we voor het eerst naar de puppycursus geweest. Joes vond het zo leuk (?) dat hij bijna niet stil te krijgen was. Zelfs de trainster kreeg hem niet rustig. Hij was dan ook bekaf toen we weer thuiskwamen. Morgenavond gaan we weer, ben benieuwd. Sinds deze week laten we hem ook af en toe lekker los lopen in het bos. Maar ook dan is het een echte stabij, dus komt hij als hij zin heeft. Hij vergeet nog heel vaak dat we hem bedoelen als we Joes roepen ;-) Dat komt allemaal vanzelf. Komende week gaan we weer naar de dierenarts, krijgt hij ook een rabiësprikje, aangezien we in mei op vakantie gaan en dan ook in België komen. En we gaan bij ons dorpsschooltje kijken en misschien ook nog wel naar de supermarkt. Allemaal leuke en spannende dingen weer dus. Verder druk bezig om hem gewend te maken dat hij straks een paar uurtjes alleen zit. Met een lekker pensstaafje in de bench en in kleine stapjes vooruit. Ook dat heeft zijn tijd nodig. Zindelijkheid gaat redelijk. 's Nachts doet hij helemaal niks, overdag zijn we wel eens te laat. Als hij nu eens een eenduidig signaal zou afgeven, in plaats van blaffen als de plas al gedaan is.......... We genieten elke dag vaan hem en leren veel van elkaar!

16-3-13: Groeten uit Peest

Hier gaat het geweldig goed met onze nieuwe aanwinst Lobke. Femke en Silke kunnen heel goed met haar overweg. Af en toe een correctie maar geen haat en nijd. Als Lobke piept of gilt, is Silke er direct erbij om haar te “troosten”. Bang is ze absoluut nog niet, ze daagt de paarden nu uit. Ze sluipt naar het hekwerk en dan een sprong en een blaf, maar draait direct ze zich om van oeps! Dus hier moet ik wel mee aan het werk. Ze moet deze zomer wel mee naar concoursen, dus geen geren achter de paarden aan. Vanmiddag in het bos kroop ze door een buis, die in de sloot lag onder het pad door. Prachtig vond ze het om Silke uit te dagen, want die kon er toch niet door! Als we weg zijn ligt ze in de bench in de puppykamer met Femke en Silke, dat gaat ook goed. Maar helemaal alleen dat gaat nog niet. Vandaag even geprobeerd en dan niet in de bench gaat ook goed. Het eten is zo verdwenen. Wanneer ik de bakjes vul, rent ze voor me uit naar de bench waar ze haar eten in krijgt. Ze is zindelijk. Ze gaat naar de achterdeur en begint te piepen dat ze eruit moet. En ze leert heel snel! Ze weet nu ook wat NEE betekent! Alles wat aan ons beweegt op hap hoogte wil ze vasthouden. Ik heb al twee broeken waar op de kuithoogte een gat in zit. En mijn veters van de schoenen beginnen ook al te rafelen. Ze loopt heel parmantig met de werkschoen van ons rond. Dus alles maar op hoogte plaatsen. Ik moet wel even kwijt dat Janneke en Dick een fantastische, super lieve, intelligente, uitdagende en een erg sociale hond hebben afgeleverd.

Poll.Reeuwijk.18-3-13 Polle…..weer een week wijzer

We leren Polle steeds beter kennen en worden daardoor ook wijzer. Dat geldt gelukkig niet alleen voor ons, maar ook voor Polle. Hing hij bij de vorige update nog regelmatig in de broekspijpen en had daarbij ook velletjes te pakken, deze week is dat dus helemaal klaar. Yeah, een consequente aanpak van ons vieren en we kunnen weer bijtvrij door het leven. Een enkele keer onderneemt Polle een poging om te gaan happen, maar hij bedenkt zich duidelijk en zoekt dan een ander “speeltje”. Daarnaast komen we met zijn allen in een steeds rustiger vaarwater wat zeker zijn positieve uitwerking op Polle heeft. De zindelijkheid gaat goed, soms plast hij ergens wat niet helemaal de bedoeling is. We kunnen dit bijna altijd relateren aan een onduidelijke situatie. Ook verder gegaan met de benchtraining en het alleen zijn. Dit gaat nog wisselend, maar ook in deze zal geduld een schone zaak blijven. We zien per dag een vooruitgang. Gelukkig is de bench zijn veilige plekje. Tijdens het eten zit hij hierin met een voor hem smakelijk staafje, zodat wij rustig kunnen eten en hem ook echt kunnen negeren. Hij heeft in het begin namelijk regelmatig relmomenten gehad, waarbij hij werkelijk alles uit de kast trok om ons “negeer gedrag” op de proef te stellen.  Hij groeit gestaag, ook al hebben wij het idee dat hij de lichtste is van het nest (gisteren 6,4 kg). Woensdagavond weer naar de dierenarts en op dit moment zijn Ruurd en de meiden naar les 2 van de puppycursus. Afgelopen week veel geoefend met de opdrachten van vorige week en deze gaan super. Polle lijkt dingen snel op te pikken. Al blijft het blaffen tegen de (warme) verwarming, waar hij regelmatig met zijn neus tegen aan zit, wel heel ingewikkeld om te begrijpen dat blaffen niet helpt . Daarin lijkt hij dan weer niet zo slim. Zondag zijn we met de auto naar de Reeuwijkse Plassen geweest, waar Polle heel veel honden is tegen gekomen. Prachtig om de lichaamstaal van Polle in combinatie met de andere honden te observeren. Hij vertoonde vluchtgedrag (jankend, met de staart tussen de benen) bij hele grote vriendelijke speelse golden retrievers, onderdanig gedrag bij een vuilnisbakkie en uitdagend gedrag bij een heel klein hondje. Hij heeft los gelopen en zich prima vermaakt. Niet alleen Polle heeft genoten, wij ook! Hierbij nog een foto waarop het genieten van Polle goed is te zien.

19-3-13: Fenne op onderzoek

Met Fenne gaat het in 1 woord geweldig. Fenne is een heerlijk ondeugende pup die alles aan het verkennen is. Ze is al verschillende keren mee naar de winkels geweest enFenne.Tuin dit gaat probleemloos. Verder heeft ze een  paar keer over de markt gelopen tussen de kramen en dit ging ook prima. Lopen aan de riem vindt ze heerlijk. Zo zijn we met haar naar ’s-Hertogenbosch geweest en na een minuut of 10 pak je haar op, omdat het anders te veel en te lang lopen wordt. Dan laat ze zich wel horen: jammeren, janken, zachtjes blaffen en maar proberen weer op de grond te komen. Zet je haar op de grond, dan wandelt ze vrolijk verder aan de riem. Ook heeft Fenne kennis gemaakt met treinen. Op het perron vond ze de duiven echter interessanter dan de trein die kwam binnenlopen. Daarna gingen de deuren open en kwamen de mensen het perron op. Dat was pas genieten! Allemaal mensen om mee te spelen ….. De puppiecursus vindt ze heerlijk. In eerste instantie een beetje afwachtend en de kat uit de boom kijken. Even later heerlijk stoeien en rennen en spelen. En ook laten zien hoe je aan de riem moet lopen, moet zitten en liggen. En al is ze in haar spel, als je Fenne roept, komt ze meteen. Een brokje doet nog steeds wonderen bij haar. Maandag was het lekker weer om buiten in de tuin te werken en dat vond Fenne ook. Ze helpt mee waar ze kan, vooral met snoeien en graven. En als de viooltjes zijn geplant, dan moeten ze natuurlijk wel goed in de grond zitten! We hebben Fenne verteld dat haar moeder, haar halfzus en haar pleegouders zondag op bezoek komen en ze kijkt er naar uit. Vrijdag gaat ze nog even haar inenting halen bij de dierenarts, zaterdag weer naar de puppiecursus en dan zondag haar moeder weer zien! Hierbij nog wat foto’s, zodat jullie ze zondag nog herkennen. (zal zonder ook wel lukken)

Fenna.Was.21-3-13: Fenna doet de was

Ook met Fenna gaat het super, de nachten zijn geen probleem en ook alleen in de bench gaat goed. Het autorijden gaat ze steeds leuker vinden en ik neem haar ook zoveel mogelijk overal naar toe. Ze gaat nu lekker rustig liggen in de "kofferbak" van mijn Twingo. Inmiddels haar laatste enting gehad en ze weegt nu 7.1 kilo, volgens mij niet meer het zwaarste van het stel. Gisteren op de hei geweest en dat ging best goed. Zodra de honden op haar afstomen gaat ze piepen, blijven ze rustig dan vindt Fenna het prima. Ook weer op bezoek geweest bij haar Stabij dorpsgenote van ander half jaar. Ze lopen elkaar uit te dagen en Fenna kruipt lekker weg waar de andere hond niet bij kan. Van onder de bank klapt ze uitdagend met haar poot op de andere hond. Alles in huis is interessant, stofzuiger is leuk, strijkplank, wasmachine en vooral vuil wasgoed wat ervoor ligt, ja zelfs de schone was in de mand is leuk. Op de foto ligt ze heerlijk op de warme was, die net uit de droger is. En als ik de andere verhalen hoor, is Fenna echt heel braaf, ze hangt niet in je broek, van schoenen blijft ze af en ze is op haar dolle 10 minuten (paar keer per dag) vrij rustig in huis en houd erg van knuffelen. Kortom een ontzettende lieverd die we voor geen goud kwijt willen.

25-3-13: Op bezoek

De afgelopen dagen zijn we op bezoek geweest bij Fenna, Polle en Fenne. We hebben de stambomen afgeleverd en met de honden geknuffeld. Er waren ook vragen, natuurlijk. Een vraag die bij alle drie terug kwam was: En wat vinden jullie van Polle/Fenna/Fenne?HylkeWater Een bewijs dat iedereen vol verwachting en goed bezig is met de pup. En het antwoord? Alle drie de hondjes zagen er heel goed uit. Wel verschillend al, maar dat was in het nest ook zo. Leuk om te vertellen is, dat de baasjes van Fenna op hun mobiele telefoon een alarm hebben ingesteld, dat afgaat als het etenstijd is voor Fenna. Nou, dat muziekje kent Fenna als de beste. Alle muziek wordt genegeerd, maar als het 'etensmelodietje' klinkt, zit de dame rechtop en in de startblokken! Overigens waren alle hondjes 'gek op eten'.  Sietske en Bente waren ook mee op bezoek. Dat ging prima. Bente is sinds de laatste loopsheid een stuk rustiger geworden. En Sietkse liet duidelijk blijken, dat zij vond 'de baas' te zijn over Bente en over de pups waar we waren. Binnenkort gaan we naar Joes en naar Lobke. We zijn benieuwd! Hylke zullen we in juni bezoeken. We ontvingen een leuke foto van hem aan de waterkant. Wel een beetje koud, hoor. Hylke weegt ruim 9 kg.

Sietske en Joes1-4-13: Joes uit Tjuchem

Joes weegt nu ruim 8,5 kilo en staat ook mooi op zijn poten. Hij gedraagt zich nog steeds als een echte pup, al denken we soms wel dat de puberteit al begonnen is bij hem. Soms twee stappen vooruit en weer een stapje terug. Maar hij is al sinds 19 maart zindelijk op een paar kleine ongelukjes na en daar zijn we heel tevreden over. 's Nachts slaapt hij nog steeds aan een stuk door. Verder kan hij al lekker los lopen en negen van de tien keer komt hij ook meteen als hij geroepen wordt. Bij de puppycursus is het soms wat lastig om de aandacht vast te houden. En ook thuis lukt dat wel eens niet. Meneer heeft dan gewoon even geen zin en geen enkel snoepje of ander lekkers helpt dan nog. Maar het is een lieverd! Ook naar andere mensen en kinderen en andere honden is hij super nieuwsgierig en lief. Hij wil graag overal bij zijn en met iedereen kroelen! Maar dat is wederzijds hoor, want iedereen wil ook met Joes kroelen.

IMG 05337-4-13: Fenne

Fenne doet het erg goed. Ze geniet van de puppiecursus, vindt het daar heerlijk om met andere pups te spelen.Ze leert er ook veel, zoals afgelopen week tegenover een paard staan. Ook in huis heeft ze haar draai helemaal gevonden. Ze vindt het heerlijk om te spelen en als ze moe is gaat ze in haar bench liggen. Verder heeft Fenne de eerste verjaardag meegemaakt. Veel aandacht van iedereen en dan lekker ondeugend zijn... Worst en kaas op lage tafeltjes ruikt dan wel heel erg lekker......

 

8-4-13: Update Polle

Na jullie bezoekje aan Gouda, waarbij jullie ons goede tips hebben aangereikt, hierbij een update. Werden de nachten op het moment van jullie bezoek nog 1x onderbroken door Polle, nu kunnen we al weken heerlijk doorslapen. Hij heeft 1 nacht ongeveer 20 minuten gekeft, wij hebben er geen enkele aandacht aan gegeven en daarna was het ene meldmoment helemaal van de baan. Hij gaat rustig in zijn bench 's avonds, slaapt als de beste en is 's morgens een hond van de klok. Een wekker zetten is (bijna) niet meer nodig, omdat onze wekker beneden in de bench zit :).  Wel om 6.00 uur, pfff vroeg, maar komt goed uit met ons werk. De benchtraining overdag gaat ook naar tevredenheid. Hij kan prima een paar uur alleen blijven zonder geluid voort te brengen (de buren leggen (op ons verzoek) hun oor wel eens te luister als ze weten dat we allemaal weg zijn). Daarnaast is het ook wel zo dat hij momentenPolle.Weiland heeft waarin hij duidelijk te kennen geeft dat hij dat ijzerwerk om zich heen helemaal niks vindt.Hij groeit als kool. Zondag 7 april was hij 8,6 kilo. Hij zit nu ruim een week op 3 maaltijden en dat gaat prima. We vinden dat hij al een grote hond wordt. Als hij echter kleddernat is door het douchen, dan blijft er eigenlijk nog maar een klein hondje over. Inmiddels is hij 2x "onder de douche" geweest omdat hij heerlijk had lopen rotzooien buiten. Want dat is wat hij het liefste doet: gaten graven in de aarde, spelen met andere honden, in de vrije natuur los lopen/rennen, aan de kant van het water staan en de afweging maken of hij er wel /niet in zal gaan, zich laten intimideren door een zwaan, alles opvreten wat hij maar kan vinden....Tja, dat hij dan ook eens gaat overgeven vinden wij niet vreemd. Eerlijk gezegd zijn wij er niet echt gecharmeerd van dat hij "alles" in zijn bek stopt, hopen dat dit nog bij de ontdekkingstocht hoort van hem. Op dit moment heeft hij overigens een fietsenrek. Twee voortanden van hem zijn verdwenen en we zien puntjes verschijnen van zijn blijvende tanden. Dus ook het wisselen is in gang gezet.   Alles op een rijtje zettend verloopt het prima hier met Polle. Het is een prachtige hond en erg leuk&lief! Soms verschijnt er een duveltje uit een doosje en is hij behoorlijk irritant. Ook dat hoort er natuurlijk bij! Op de recente foto is Polle heerlijk aan het rotzooien  in een weiland.

Lobke.Wandelen18-4-14 Lobke Sietske vd Wagenschuur

Met ons "monster" (Lobke) gaat het uitstekend! Jullie hebben goed werk gedaan. Het gaat echt heel goed. Slaapt de hele nacht door, kan vreselijk blaffen vooral als ze Femke en Silke uitdaagt.De relatie tussen Femke, Silke en haar is ook goed. Ze weet haar plek bij die twee, maar ze geeft niet gauw op. Een doorzettertje. Kan heel goed alleen spelen. Het alleen zijn gaat ook goed, maar dan moet ze moe zijn en een Kong mee in de bench. Vaak alleen is ze ook niet, want ze wil heel heel graag in de hondenkar. Scheelt mij ook weer tijd en het is bar gezellig met drie honden. De standaard oefeningen zijn geen probleem. Aan de lijn lopen geen punt. Maar als ze los is, dan blijft ze wel bij ons. Maar als ze iets in de neus heeft! Ze wordt niet heet of koud. Als we gewoon door lopen en ook uit het zicht zijn, weet ze ons te vinden (maar wel wanneer het haar uitkomt). Roepen , fluiten, nee hoor ik kom niet. Terwijl als ik met haar train dan komt ze wel op mijn commando´s. Ze leert wel heel snel. Ik moet eerlijk zeggen: ze is intelligenter dan Silke en Femke. Maar ook heel ondeugend! We hebben tijd en geduld en ze mag pup zijn, toch! Nu ook weer, sjouwt ze met haar RVS voerbak, maakt zo´n heerlijk geluid als ze die laat vallen op de grond. Geen punt voor haar dat lawaai. Ze is makkelijk mee te nemen, auto geen probleem. In de bench ook niets mee aan de hand. Voorbeeld: zondag zijn we met vrienden wezen trainen op een veld in Norg. De bench uit de auto en Lobke erin en daar heeft ze vanaf het begin tot einde van de trainingen in gezeten en we hebben haar niet gehoord. Ze heeft lekker zitten/liggen te kijken wat er allemaal gebeurde. A.s. zondag gaan we even kijken in Dwingloo daar hebben ze een Workingtest. Alleen even kijken. Ik denk toch dat ik wat met de jacht ga proberen met haar. Ze is gek op wild dummy´s en weet ook wel een spoor te vinden. Niet dat ze deze met volle vaart volgt maar ze vindt het wel interessant. Ze heeft haar eerste kikker al gevonden, het arme beestje! Helaas zag ik dat deze de volgende dag toch dood was. Mogelijk een gebroken poot want ze had de kikker in de bek aan een poot We zijn stapel gek met haar. Een superhond!

26-4-2013: Van tuinieren word je moe..... van tuinieren wordt je moe

Met Fenne gaat het prima. Ze heeft haar eerste cursus al beëindigd, het eerste certificaat is binnen.De eerste lekkere lentedagen heeft ze voornamelijk buiten doorgebracht en zoals je op de foto kunt zien, heeft ze zichzelf ook al een stoel toegeëigend! Komend weekend gaan we een paar dagen naar Drenthe. De eerste keer voor Fenne op vakantie, we zijn benieuwd. We hebben een B&B in Annen, dat is dicht bij Peest! We hebben Willy al een mailtje gestuurd en waarschijnlijk gaan we zondag naar zusje Lobke kijken. En dan ontmoet Fenne natuurlijk ook haar oma Femke en haar halfzus Silke. We zijn benieuwd.

9-5-13: Fenne op bezoek bij Lobke

Fenne weegt nu ruim 11,5 kg en eet nog steeds alsof ze een week niets heeft gehad. Verder is ze erg sociaal naar mens en dier! Ze doet het geweldig! We zijn het laatste weekend van april met haar naar Drenthe geweest. Drie overnachtingen in een B&B waren geen probleem. Ze paste zich meteen aan. We hebben er heerlijk kunnen wandelen. Als we iets gingen eten of drinken ging ze Lobke  Fennerustig onder de tafel liggen. Een heerlijk idee, met de vakantie in zicht! Ook zijn we naar Willy en Jan Tienkamp geweest. Fenne is op bezoek geweest bij haar zusje Lobke, haar halfzus Silke en haar oma Femke. Haar halfzus Silke en oma Femke vonden het allemaal wel prima en hielden zich wat afzijdig. Maar Lobke en Fenne hebben uren gespeeld. Ze vonden het heerlijk. Allebei even groot en sterk! Niet helemaal trouwens, Lobke was wel wat groter dan Fenne. Het was erg gezellig en de honden hebben echt genoten. Verder is het vermeldenswaard dat er een foto van Fenne op de site van de NVSW is geplaatst. Op HÁÁR tuinstoel!!

23-5-13: Polle uit Gouda

 Het leven met Polle verloopt over het algemeen naar wens. Het is een prachtig, aanhankelijk, speels en leergierig hondje. De dingen die hij op de vervolgcursus en vervolgens thuis aangeleerd krijgt gaan hartstikke goed. Alleen de focus op de opdracht houden, is wel eens lastig. We kunnen opdrachten geven tot we een ons wegen, maar andere honden, vogels, eenden en katten zijn dan veel belangrijker dan een baasje die wil dat hij gaat zitten :). Inmiddels heeft hij een paar hondenvrienden gemaakt. Op een parkeerterrein in de buurt kan hij daar dan mee rotzooien. Verder genieten we volop van het los laten lopen in de natuur. Hij loopt fier met zijn staart in de lucht en maakt in vergelijking met ons het dubbele aantal kilometers. Het water heeft hij inmiddels ook ontdekt, al was het niet zijn bedoeling. Door het spelen met een andere stabij kwam hij per abuis 2x in de sloot terecht. Zijn blik daarna was geweldig om te zien. De waterkant trekt zijn aandacht, maar spontaan in het water gaan is er nog niet bij. Wij verwachten dat dit echter wel gaat gebeuren. Naast het aanhankelijke en de vele rustige momenten van Polle, is hij Polle uit Goudaaf en toe behoorlijk pittig. Zijn ego is dan groot en dat laat hij ook blijken op dat moment. Soms zijn we dan aan het zoeken wat wijsheid is om als opvoeder toe te passen. Afgelopen weekeind zijn we een weekeind in Twente geweest. De reis verliep zonder problemen en na wat gesnuffel in het huisje vond Polle ook al snel zijn plek. Hij heeft zich heerlijk kunnen uitleven in de prachtige natuur en is ook aan paarden gewend geraakt. Want, o wat vond hij die eng in het begin. Polle weegt inmiddels 12,1 kg en het wisselen van de tanden lijkt klaar te zijn. Zijn haren worden steeds langer. Zijn pluizige oren heeft hij nog steeds. Hij gaat regelmatig mee naar de stad, gaat mee op de koffie bij mensen en het autorijden verloopt zonder problemen. Hij slaapt prima door en wordt steeds vaker door ons wakker gemaakt 's morgens om uitgelaten te worden. We merken dat zijn sluitspieren goed onder controle zijn, want tussen de vaste uitlaat momenten door, geeft hij steeds minder aan dat hij zijn behoefte moet doen. Het verblijf in de bench (ook als hij alleen thuis is) gaat goed. We zijn dit nog wel steeds aan het opbouwen. Ook is hij regelmatig ff alleen in de kamer, maar dan wil hij nog wel eens met een kussen van de bank aan de haal gaan. Bij terugkomst in de kamer ligt hij bovenop dit kussen. Tja, het blijft wel een rashond met karakter :).

Joes.harem27-5-13: Joes en zijn harem

Het is al weer een tijd geleden en onze Joes is ondertussen al ruim over de 14 kilo! Bijten en happen is er niet meer bij, plassen en poepen doet hij keurig buiten en als er bezoek komt (komt hier meestal onaangekondigd via de achterdeur binnen) gaat hij kwispelend snuffelen, laat zijn buikje zien en wacht braaf op de aai die natuurlijk komen gaat! Vanaf dag 1 slaapt Joes de hele nacht door, maar in april hebben we toch nog twee slapeloze nachtjes gehad. We zijn toen even terug naar af gegaan en we hebben een paar nachten bij hem geslapen en de bench verplaatst naar de gang. Sindsdien slapen zowel Joes als wij weer lekker door. We hebben ondertussen de puppycursus afgerond en gaan nu door naar de jonge honden les. Zelf moeten we ook nog wel eens naar “oude” foto’s kijken om te zien dat Joes inderdaad geen pup meer is! We zijn op vakantie geweest met familie en ook hun honden waren erbij. Alleen met de honden in het vakantiehuisje achterblijven was geen probleem, 4 uur draaide hij z’n pootje niet voor om. Thuis is dat nog even een ander verhaal. Daar zijn we sinds kort heel geleidelijk de tijd aan het opbouwen en we zitten nu aan een half uur. Hij vond de vakantie met de honden wel helemaal super. Daarna mocht hij nog een weekje naar Marianne van Dam. Nou ja, als stabijman(netje) bij 6 (zes!) stabijdames, wat een feest (foto: Joes temidden van zijn harem)! Hij heeft daarna thuis ook veel slaap moeten inhalen. Op zondagochtend gaan we vaak naar het strand van het Schildmeer. Om 11 uur komen daar veel honden samen om lekker te spelen en te rennen. Er zijn honden in allerlei soorten en maten. Ook hele grote, maar Joes is niet bang aangelegd (behalve voor de prullenbak in de studeerkamer, we houden het hier maar op een tic ).  En ook bij het Schildmeer toont hij geen angst. Hij bekijkt heel even vanachter onze benen het veld en dan vliegt ‘ie er vol in, lekker een half uurtje stoeien. Om vervolgens door een bordeauxdog van 60 kilo op zijn rug gelegd te worden. Na hem verlost te hebben, ging hij weer huppelend naar de volgende bordeauxdog……….

8-6-13: Bericht uit SchijndelFenneBank

Hier weer even een berichtje over Fenne. Misschien wel wat eentonig, maar ze doet het nog steeds geweldig. (gelukkig wel!) Ze heeft de afgelopen maand wel last gehad van het wisselen van tanden en kiezen. Zo was ze binnen 1 week al haar boventanden en kiezen kwijt. Veel moeten bijten en de brokjes gingen wat moeizamer. Na het wisselen vonden we Fenne wel iets onzeker. Ze schrok sneller van dingen die eerst heel vertrouwd waren, schrok van harde geluiden, etc. Ook wilde ze niet alleen blijven, ze bleef dan wel een uur janken en blaffen. Gelukkig is dit nu weer over. Fenne is nog steeds heerlijk eigenwijs, de tuin is haar domein en als ze moe is kruipt ze nog steeds bij ons op schoot. Dit wordt wel met de dag moeilijker, want ze groeit nog steeds in lengte, breedte en gewicht. Fenne heeft een ook een heel goede neus. In de bossen schiet ze regelmatig een andere kant op als ze een spoor ruikt. Maar een goede jachthond zal Fenne waarschijnlijk niet worden, want ze schrokt haar prooien zo naar binnen. Afgelopen week ving ze een jong vogeltje in de tuin. Terwijl ze anders bij het commando “los” ook meteen loslaat was de reactie nu: hap, slik, weg.

FennaSloep10-6-13: En hoe is het met Fenna?

Met Fenna gaat het ook goed, helaas heeft ze een blaas ontsteking gehad, maar die is nu weer helemaal over. Dat had wel als gevolg dat ze niet goed zindelijk werd. Deed vaak en veel plasjes in huis. Nu gaat dat ook een stuk beter, als wij niet goed opletten doet ze nu af en toe nog een plas binnen. In de bench is het vanaf dag een geen probleem. Ook overdag niet als ik even weg ben, ze gaat er graag in liggen als ze moe is. Helaas heeft ze dit weekend wel even haar matras gesloopt en alle vulling eruit gehaald. Op de hei/bos vindt ze het geweldig, loslopen is geen probleem en als ik roep of fluit komt ze netjes terug. Behalve als ze heel gezellig aan het spelen is met een andere hond (dat is natuurlijk ook veel leuker). We hebben op de hei een speelkamarat ontmoet die even oud is. Als ze die tegenkomt is het pas echt feest. Ook heeft ze iets met Flatcoats. In het dorp is een reu van ruim een jaar en ze zijn helemaal verliefd op elkaar. De reu ligt op zijn rug en Fenna kruipt over hem heen, bijt in zijn bek en hij vindt alles prima. Verder gaat Fenna graag mee met onze sloep, ze kan nu net over de rand heen kijken en zit heerlijk met haar neus in de wind. Ze kijkt haar ogen uit en kan rustig kijken naar eenden met jong. Ze houdt ook heel veel van knuffelen en probeert steeds op schoot te kruipen op de bank. Pech voor haar, want wij vinden het niet goed dat ze op de bank gaat liggen. Pupcursus ook afgerond en we gaan niet naar de pup vervolg cursus, maar starten in augustus met de A training. Laatste les mochten we behendigheid toestellen uitproberen, Fenna vond de tunnel erg leuk. Denk dat ons doel wordt om na de A en B cursus naar de behendigheid te gaan. Dus eigenlijk gaat hier ook alles goed en we zijn echt stapel op haar.

13 juli 2013: Eerste show voor Lobke

Lobke heeft haar eerste hondenshow gelopen in Hoogeveen. Heerlijk de hele dag buiten, zonnetje erbij, en heel gezellig met elkaar. Janneke en Dick waren er ook met Sietske en Bente. Zij behaalden allebei een Zeer Goed. Lobke deed mee in de puppyklasse: Veelbelovend!, Omdat er verder geen Stabij Lobke.2ePup.Show Hoogeveen (30)pups waren, mocht Lobke terug komen in de erering voor de strijd om  'beste pup van de dag'. Dick is met haar in de ring geweest. Dat showen is echt niet mijn ding. En Lobke is tweede geworden. De keurmeester zei tegen Dick, dat als Lobke iets sneller was in het lopen, ze zeker 1 was geworden. Ik trots, Janneke en Dick trots. Dick bedankt! Klik hier voor het showrapport van Lobke.

17 juli 2013: Fenna zwemt!

Alles gaat goed hier met Fenna (en ons) we gaan voorlopig nog niet met vakantie, pas laatste week van augustus. Maar we genieten volop van het mooie weer hier. Waarschijnlijk gaat Fenna gezellig mee op vakantie als we met de auto gaan, wordt het een last minute vliegreisje dan gaat dat niet. Maar gelukkig hebben we een paar adresjes waar ze eventueel heen zou kunnen. Gisteren heeft Fenna voor het eerst gezwommen in een van FennaZwemtde plassen hier in Loosdrecht. Ze had een heel goed voorbeeld hoe ze het moest doen. Ze stond eerst half in het water de kunst af te kijken en bij de tweede poging ging ze ineens zwemmen. Wel een beetje onhandig, door de waterlelies en ze ging zelfs 1x kopje onder. Maar toen had ze de slag te pakken en zwom ze netjes achter Nessa de schnautzer aan. Elke keer ging het beter en nu zwemt ze keurig zodat het bovenste gedeelte van haar rug niet onder water gaat. Ze ging zelfs de dummy van Nessa apporteren, maar bedacht op de terug weg dat dat ding van Nessa was en liet ze hem liggen. Nessa vindt het nl niet goed als ze het probeert af te pakken. Toen we thuis waren was ze natuurlijk helemaal moe van al dat gezwem en rennen door de weilanden. Wat is het leven toch mooi als je een hond bent.

21juli 2013: Polle in de Achterhoek

Polle is inmiddels bijna 7 maanden oud en het blijft een eigenzinnige, aanhankelijke, leergierige, prachtige, energieke, leuke gezelligheidshond. Verschijnselen van de (pre)puberteit komen soms voorbij. Te merken aan bepaalde gedragingen, waarvan hij weet dat ze niet toegestaan zijn en toch (weer) doet, en het feit dat hij vele kleine miniplasjes op vele verschillende plekken doet. Hij gaat steeds schuiner staan met het plassen. Volgens ons is het nog een kwestie van tijd dat hij zijn pootje optilt. We zijn aan de vierde cursus begonnen - de vervolgcursus, nadat hij de puppycursus, basiscursus en RRR goed heeft afgerond. Polle vindt het helemaal leuk om nieuwe dingen te leren, de focus is echter wisselend. Hij gaat graag met de andere honden op de cursus in de stoeimodus. Na afloop van de cursus zijn Polle en zijn baasje (Ruurd) helemaal gesloopt... Het alleen blijven in de bench overdag gaat prima. Hij slaapt en snurkt 's nachts als de beste, liggend op zijn rug. Als een van ons laat thuis komt en hij hoort de sleutel in het slot van de schuurdeur omgaan slaat hij aan. Als hij in de gaten heeft dat het een van ons is stopt hij met blaffen. We hebben meerdere lange autoritten gehad en dat gaat prima. Vaak slaapt hij op de achterbank of zit PolleAchterhoekhij als een koning statig rond te kijken tijdens de rit. Polle is een energiek hondje en geniet van bewegen en buiten zijn. We laten hem vaak loslopen, ook bij de uitlaatplek en we genieten dan van het spelen met een tennisballetje. Hij komt deze keurig terugbrengen en wacht dan enthousiast tot deze weer wordt weggegooid. Helaas heeft Polle soms momenten dat hij zijn eigen plan trekt en ons volledig negeert en compleet de andere kant op loopt. Je moet van goede huize komen wil hij dan weer spontaan terugkomen bij ons. EIGENZINNIG met hoofdletters! Al met al genieten we volop van Polle, maar er zijn natuurlijk momenten dat we eens heeeel diep zuchten met elkaar. Tja, dat soort momenten horen er natuurlijk ook bij. Polle is deze week de magische grens van 15 kg voorbij. Hij bleef een hele poos rond 14 kg hangen. Nadat we hem wat meer te eten hebben gegeven woog hij deze week 15,6. Ik denk alleen dat hij inmiddels weer een kilo minder is geworden door het verharen. Tijdens het borstelen komen er grote bossen haar uit. Voor hem wel prettig met dit warme weer. Want water, dat is voor Polle vooral om te drinken, niet om in te gaan. Tijdens een uitje naar een hondenuitlaatplek met een meertje speelde hij volop met andere honden. Hard rennen, over elkaar heen buitelen... de handrem ging erop op het moment dat de andere honden het water in renden. Hij bleef aan de kant heen en weer drentelen totdat ze uit het water kwamen en vervolgens begon het spel weer van voor af aan. We hebben met plezier en hoop staan kijken, maar Polle was niet in het water te krijgen. Echt een zoon van zijn moeder.  Goed, iedereen is weer op de hoogte van het reilen en zeilen in Gouda. We hopen dat we ook wat over de broers en zussen te lezen krijgen. We zijn namelijk wel benieuwd hoe het hun allemaal vergaat. Als bijlage nog een paar recente foto's, gemaakt op zaterdag 20 juli in de Achterhoek.

24 juli 2013: Avonturen met Fenne

Met Fenne gaat het erg goed. Het is een heerlijk ondeugend lief meisje. Op dit moment heeft ze wel wat last van de hitte, maar wie heeft dat niet? FenneJuli2013Overdag doet ze het rustig aan en ‘s avonds rond 19.00 uur heeft ze weer energie. Dan is ze weer volop in beweging en zorgt ze er voor dat ook wij de nodige beweging krijgen.Ze heeft de afgelopen maand veel meegemaakt.Het begon een maand geleden, Fenne had plotseling last van haar linker voorpoot. We konden en mochten er niet aankomen. Ook de dierenarts kreeg geen kans om haar pootje te onderzoeken. Met 3 personen was ze niet in toom te houden en de dierenarts zag wel wat zitten.Het leek op eeltvorming tussen de kussentjes. Besloten werd om de volgende dag Fenne onder een roesje verder te onderzoeken. Fenne kreeg een licht roesje, wat volgens de dierenarts na een uurtje wel uitgewerkt zou zijn. Gevolg: Fenne heeft 8 uren geslapen!En de oorzaak: hardgeworden kauwgom!Verder gaat Fenne tegenwoordig naar de ringtraining in Oss. Dit vindt ze erg leuk. Vraagje: hebben de stabij’s een speciale riem voor in de ring? Afgelopen week zijn we zoals zo vaak gaan wandelen in de bossen. We lopen dan regelmatig over houten bruggetjes en plotseling op een van die bruggen begon Fenne als een gek op en neer te rennen en te slaan met haar poten tegen haar kop. Bleek er onder de brug een wespennest te zitten en Fenne was gestoken in haar oor en net boven haar oog. Haar oog was erg dik geworden, maar Fenne heeft zich goed gehouden. Ze had er gelukkig verder weinig last van. Ze had waarschijnlijk meer last van ons “gemoeder” met koele packingen op de dikke plekken, etc. Vrijdag gaat Fenne mee naar Italie, we zijn benieuwd hoe ze het daar doet in een hotel.

30 juli 2013: Zo gaat het met Joes

Joes heeft inmiddels zijn tweede cursus er op zitten. Hij behoort nu tot de "gevorderden" en na de vakantie mag hij naar de volwassenen groep. We hebben er veel van geleerd en Joes ook! Nu hij zo'n zeven maanden is, zal de puberteit zich langzamerhand gaan aandienen. Af en toe zijn er wat uitspattingen die daar op zouden kunnen wijzen, maar tot nu toe gaat het allemaal rustig. Afkloppen maar. In de tussentijd zijn we nog een weekje op DSC 1817vakantie geweest en daarbij allemaal bezoekjes afgelegd, zonder enig probleem. De warme dagen van de afgelopen weken heeft hij voornamelijk in de koelte van de gang doorgebracht, slapend op de tegelvloer. Dat was wel het beste plekje in huis. Van zwemmen moet hij nog even niks weten. Een klein zwembadje ging nog net, maar het Schildmeer of Afwateringskanaal in duiken zit er niet in. Wandelen vindt hij geweldig en vooral als hij los mag lopen. Een tijdje terug zijn we met een grote groep honden van de cursus een eind in het bos gaan wandelen en waren we hem even kwijt. Op een gegeven moment kwam hij aanrennen en hij had net zo in zijn piepzak gezeten als wij, zo te zien. Als we hem nu los laten lopen houdt hij ons dan ook goed in de gaten. Alhoewel hij er wel vandoor gaat als hij zijn vriendje of vriendinnetje ziet of hoort. Dat is dan toch leuker dan bij ons blijven. Met andere honden kan hij het dan ook erg goed vinden. En hij is dol op mensen en vooral op kinderen. Maar dat is gelukkig wederzijds, want hij wordt vaak door anderen gekroeld. Qua gewicht begint het ook al een flink kereltje te worden. Alleen thuis blijven gaat nog niet echt van een leien dakje, maar ook daar zit verbetering in. We kijken uit naar de terugkomdag en zijn ook erg benieuwd hoe het met de broertjes en zusjes van Joes gaat.

11 augustus 2013: Fenne op vakantie

Fenne is afgelopen weken mee op vakantie geweest naar Italië en Oostenrijk. Ze heeft het erg goed gedaan en volgens ons heeft ze het fijn gevonden. De lange tijd in de auto gaat goed, vooral als Fenneaaandefleshet over de snelweg gaat. Bij het rijden over bergpassen gaat ze zitten en we merken dat ze het draaien en keren niet fijn vindt. We hadden er wel tropische temperaturen, tot 40 graden. Tijdens die extreme hittedagen hebben we voor Fenne maar de koelte van de Dolomieten opgezocht. Dan was het op 2000 meter hoogte nog wel 25 graden, maar hier hebben we heerlijke wandeltochten gemaakt. Fenne liep vlot mee, alleen bij een afgrond moesten we uitkijken, want gevaar kent ze niet. Ze zou zo naar beneden springen als ze iets zag bewegen. In het hotel ging het ook goed. Ze kreeg volop belangstelling van de andere gasten en ze genoot hier volop van. Kortom Fenne is een perfecte reisgenoot! Fenne is ook duidelijk van Friese komaf! Zoals bij Friese paarden krijgt Fenne door de vele zonuren ook een koperkleurige gloed over haar zwarte vacht. Vooral bij haar oren en op haar rug. De laatste 2 dagen van de vakantie hebben we ons wel een beetje zorgen gemaakt over Fenne. Plotseling wilde ze niet meer eten en in de auto begon ze ook een beetje te spugen, voornamelijk gal. Ook was ze erg moe en hangerig. In het hotel werd er voor haar apart wat verse bouillon gekookt en dit vond ze heerlijk met wat geroosterd brood. Na 2 dagen werd het duidelijk waar Fenne aan leed: haar eerste loopsheid. Wij gelukkig, maar of Fenne er zo blij mee was... Ze is op dit moment duidelijk een beetje van slag.

17 augustus 2013: Polle wordt een kerel....

We zijn met Polle heerlijk in een huisje dichtbij strand en zee geweest. De reis verliep heel goed en na wat gesnuffel in- en rondom het huis ging Polle steeds meer zijn draai vinden. Er was een grote omheinde tuin en het liefste wat Polle deed was de hele dag buiten zijn, rommelen in het gras, speuren naar de meeuwen in de lucht en achter de konijnen aan die veel in de tuin aan het rondhuppelen waren. Tjonge, wat een sprintje kan Polle trekken. Het strand is iets wat hij helemaal tof PolleStrandvindt. Gaten graven staat met stip bovenaan van zijn favoriete bezigheid. Inmiddels loopt hij met opgeheven staart door de poeltjes, wat als voordeel heeft dat hij na een regenbui nu ook gewoon door de plassen loopt. Want daar ging hij tot voor kort het liefste omheen, tja... Daarnaast heeft hij gezwommen in zee. Helemaal leuk, voor ons Glimlach, zelf had hij het na die ene keer wel gezien. Staart tussen de benen op het moment dat we maar enigszins in de buurt van het water kwamen. We gaan er vanuit dat het wel goed komt met het waterspektakel, maar het zal iets van de lange adem worden. Hij is overigens nog een keer de zee in geweest, weliswaar niet spontaan maar gedragen door zijn baas en zelf terug gezwommen. Tijdens de vakantie is hij ook begonnen met het optillen van zijn poot tijdens het plassen. Het begint dus een echte kerel te worden. Polle gaat vaak mee naar dingen die we met elkaar ondernemen. Afgelopen week wezen lunchen waarbij Polle mee mocht naar binnen in het restaurant. Ook hierbij in het begin veel gesnuffel en een wat zenuwachtige hond. Na een korte tijd gaat hij rustig liggen en kijkt dan wat om zich heen. Wij hebben heerlijk kunnen lunchen! Ook zijn wij hem pas geleden een poosje kwijt geweest. Hij liep mee met andere honden. We waren inmiddels van hem gewend dat hij weer terugkomt op ons commando. Helaas was dat afgelopen zondag niet het geval. Tja, wat doe je dan? Er achteraan gaan was eigenlijk geen optie voor ons. Het duurde echter wel erg lang voordat we hem zagen, dus toch maar op zoek gegaan. Pfff, uiteindelijk werd hij aan de riem teruggebracht door een andere hondenbezitter die zijn uiterste best had gedaan om Polle terug te sturen. Niet helemaal gelukt dus. Verschillende gevoelens kwamen om de hoek kijken....opluchting dat hij weer terug was...........ggrrrr dat hij als een kip zonder kop er vandoor gaat en het wel prima vindt om aan de riem bij een wildvreemde te lopen. Is dit nog zijn leeftijd of is dit de Fries in hem?

17 augustus 2013: ......en Fenna wordt een jonge dame

Sinds vandaag hebben we gemerkt dat Fenna wat roestkleurige afscheiding heeft, denk dat ook zij loops is geworden. Even een dag of wat in de gaten houden om te kijken of de afscheiding wat roder wordt. Ik heb geen ervaring met een loopse hond omdat onze vorige hond Vesta nooit loops geworden is en wij haar toen met 13 maanden hebben laten steriliseren. Dus alle tips zijn welkom; ook omdat wij volgend weekend voor ruim twee weken zonder Fenna op vakantie gaan. Désirée en mijn moeder gaan voor haar zorgen ( mijn moeder als Désirée moet werken of weer naar school gaat). Vind het voor hun vervelend omdat Fenna dan niet los kan lopen en de reuen dan achter haar aanlopen. Had dat probleem liever zelf gehad. Of wij haar na haar loopsheid laten steriliseren weten wij nog niet, als ze er weinig last van heeft niet, maar dat is voor een latere zorg.

HylkePuber23 september 2013: Nog even geen show voor Hylke

In overleg met de mevrouw van de hondentraining wilden we Hylke nog maar niet blootstellen aan een "showdag". Da's op zich wel jammer, leek mij wel leuk, maar voor Hylke zou het wel eens wat te druk en opwindend kunnen zijn. Dat merken we ook bij de hondentraining wel. Aflgelopen week was er so wie so géén land met 'm te bezeilen, kennelijk gaat een hond uit van de hevigste prikkel en dat waren op dat moment niet de brokjes, hondenkoekjes of andere lekkernij.  Die liet-ie op de grond vallen. Wel had hij hevige belangstelling voor hondjes van de andere sexe. Toevallig (of niet) een stabij(achtige). Terug in de auto leek het alsof ik een huilende, jankende en keffende wolf achter in de auto had. Nadat ie zich bij het (nog niet eens op) het trainingsveld al niet als een heer had gedragen. Kortom, het jongetje wordt groot. Hoort er bij, dit gedrag. Thuis zit ie gelukkig goed achter een hek en op de camping is er véél ruimte waar hij in het zicht blijft. Bovendien is Hylke daar nog niet de "topdog", dat is de driejarige Haye. En die legt 'm uit dat ie moet komen als ik 'm roep. Bijgaand een foto van Hylke,'t is wel een "Van de Wagenschuurtje". Wat je aan de buitenkant niet ziet. is dat het een superlieve, aanhankelijke hond is en een prima gezinslid, dus dat vermeld ik er nog even bij. Zodra de jongeman wat ouder is en de hormonale storingen wat minder zijn (kennelijk is de hoeveelheid hormonen nu de factor 4 van de normale hoeveelheid) gaan we zeker met Hylke op pad.  

20 oktober 2013: Lobke op jacht

Zo dat is lang geleden zie ik nu dat ik iets van mijn kant heb laten horen. Hier gaat alles super goed! Femke gaat heel lekker, Silke heeft in Lobke een lekker speelkameraadje gevonden en Lobke groeit als kool. Doet het goed op de jachttraining en gaat binnenkort voor het eerst een uurtje mee op jacht. Jacob een jager hier uit de buurt gaat nu samen met mij en Lobke het veld in om haar bewust te maken dat we niet alleen maar op het pad lopen. Maandag heeft ze haar eerste fazant voorgestaan. Ik wist waar LobkeOkt13de fazant zat en samen met Lobke richting die plek gelopen. Op een afstand van ongeveer 30 m. ging de neus van Lobke werken en ze volgde haar neus en stond opeens stil. Stokstijf stil met haar voorpoot omhoog te turen in de bieten. Ik gaf haar een aanwijzing en daar vloog de fazant op. Zij erachter aan maar helaas op mijn fluitsignaal stopt ze niet. Het voorkomen zit nog steeds niet in haar systeem. Dus daar meer op trainen. Ik ga al wel vaker met haar op pad en dan blijft ze bij mij in de buurt maar zodra ik vindt dat ze voor moet komen hoort of ziet ze me niet. Uiteindelijk komt ze maar wanneer zij dat wil. Vandaag zijn Rianne en Ralph geweest met de zus Fenne van Lobke. Wat een feest! In eerste opslag een veel kleiner hondje dan Silke maar wat verhoudingen prima. En toch lijken ze veel op elkaar. Het was heel gezellige middag. Ik verheug me nu al op 17 november, de puppy terugkomdag bij Janneke en Dick.

WaterratFenne24 oktober: Waterrat Fenne

Het gaat erg goed met Fenne. Ze heeft wel wat last gehad van haar eerste loopsheid, maar de laatste weken gaat het allemaal weer beter. Ze vindt het heerlijk om in de bossen rond te struinen en laat dan haar neus flink werken. Vandaag zagen wij in de verte een eekhoorn het bospad oversteken. Dat betekent: op je hoede zijn. Jawel hoor, toen we op de ”oversteekplaats”  kwamen schoot de neus van Fenne omhoog.Daarna meteen de neus op de grond en speuren maar, zo het bos in.  Wij kunnen op zo’n moment roepen wat we willen, ze loopt gewoon door. Tot nu toe lukt het ons nog steeds om haar aandacht te krijgen, maar er gaan toch wel spannende minuten aan vooraf. Verder vindt Fenne het geweldig om te zwemmen. In iedere sloot en waterplas moet eerst een stukje gezwommen worden voor ze verder met ons mee loopt. Afgelopen weekend zijn we een paar dagen naar Drenthe geweest. We zijn ook weer Bij Willy en Jan geweest. Het was erg gezellig en Lobke en Fenne hebben heerlijk gespeeld. Willy heeft een leuk stukje op de site gezet en ook een paar mooie foto’s. 3 November gaan we met Fenne de eerste show lopen in Bleiswijk, we zijn erg benieuwd hoe ze het gaat doen. Ook wij kijken erg uit naar de terugkomdag. Nieuwsgierig hoe de honden met elkaar omgaan, hoe ze er nu uit zien, naar de verhalen, etc. En natuurlijk ook leuk om jullie terug te zien en Sietske en Bente.

27 oktober: Polle

Langzamerhand lijken we weer in een rustiger vaarwater te komen met Polle. De afgelopen periode hebben we te maken gehad met een onstuimige, puberende Polle die af en toe volledig de weg kwijt was. Poe, ons geduld werd behoorlijk op de proef gesteld en ook het maken van de juiste keuzes heeft wat voeten in de aarde gehad. Het verhaal over Hylke komt ons zeer bekend voor. Ook Polle ging helemaal los tijdens de training en was alleen nog maar gericht op een grote Deense Dog, een gecastreerde reu die schijnbaar een geur bij zich draagt die erg interessant is voor een puberende reu met een hele hoge Polle.Okt.13hormoonspiegel in zijn bloed. Polle was niet meer te bereiken en nadat we dit 2x hadden meegemaakt (daarbij ook het joelen, grommen, piepen na de training tot in de late uurtjes in de bench niet vergeten zijn) hebben we besloten om zonder Polle naar de training te gaan en de vaardigheden in een rustige omgeving aan te leren. En dat is prima gegaan. Nadat we bij verschillende deskundigen informatie hebben ingewonnen, hebben wij Polle een maand geleden chemisch laten castreren. Deze chemische castratie zal ongeveer een half jaar werkzaam zijn. Op deze manier kunnen we kijken of dit effect heeft op zijn gedrag, want markeren in huis was ook een verschijnsel bij Polle waar we echt niet blij van werden. Om een lang verhaal wat korter te maken lijkt het chipje langzamerhand effect te hebben op Polle. Het markeren buiten is sterk verminderd, het luisteren naar commando’s is duidelijk verbeterd. Ook het in contact komen met andere honden gaat wat gemoedelijker en hij loopt gemakkelijker mee als het spelen weer klaar is. Gisteren een lange wandeling gemaakt waarbij Polle los heeft gelopen,  in contact kwam met andere honden en ook nu weer een stuk meeliep. We hebben verschillende keren meegemaakt dat hij aan de riem van een ander baasje terug werd gebracht of dat we hem zelf moesten gaan halen (grom, niet de bedoeling, maar ja wat dan?). Gisteren trok hij een sprint en kwam op ons commando terug rennen! Yeah. Ook is duidelijk dat hij ons steeds meer in de gaten houdt tijdens het wandelen dan andersom. Kortom, we zijn tevreden en lijken een goede keus gemaakt te hebben met het plaatsen van de chip. Naast het “gedoe” is Polle gewoon een hele leuke hond. Hij is aanhankelijk en lief, geniet van spelletjes waarin hij uitgedaagd wordt. Vindt rennen naast de fiets heerlijk en heeft het liefst de roedel helemaal bij elkaar. We zijn een paar dagen in Brabant geweest. Bij het huisje was een groot weiland waar Polle heerlijk zijn gang kon gaan. Dit deed hij dan ook volop. We konden dit weiland afsluiten met een houten hekje, Polle had echter al snel in de gaten hoe hij deze open kon krijgen Glimlach. Een foto is bijgevoegd waarop een van zijn favoriete bezigheden is te zien.

3 november 2013: Eerste sow van Fenne (Uitmuntend!)

Het was gezellig in Bleiswijk. Fenne deed het de hele dag erg goed. Het was ook erg leuk om Abbie en Ernie te ontmoeten. Alleen in de ring moest het groepje van Fenne 2 x wachten voordat ze konden gaan staan. Toen liet ze de keurmeester wel toe, alleen ze liet zich niet volledig betasten. Ze vond het wel genoeg en ging zitten. De keurmeester vond het een heel mooi hondje en hoopte dat ze uitbundig kon lopen, maar na 4 uur wachten was bij Fenne de uitbundigheid eraf. Toch een uitmuntend en plek 2!! Hierbij het verslag en tot over 2 weken!  

3 november 2013; Lobke op jacht

Lobke, ik ben zo trots op haar! Gisteren met haar op jacht geweest. Jan was ook mee want leek mij goed dat ik het geweer wel meenam zodat ze ook leerde. Ging echt heel goed. We hebben weinig wild gezien maar voor haar is het toch vreemd die kerels met geweren en stokken en dan ook nog de jachthonden die niet willen spelen maar iets heel anders in de neus hadden dan zo’n jonge pup. We gingen eerst naar en veengat met eenden. Veel eenden maar die te hoog opvlogen om schieten. Er zijn wel schoten gelost, Lobke had wel iets van ….. maar ze herstelde zich prima. Toen we weer bij elkaar kwamen heb ik haar los gelaten. Ze vond het niks en ging richting waar we vandaan kwamen, dus vluchten. Haar geroepen en met de hele groep verder gelopen en toen kwam ze snel mee. Dus ze had geen succes met haar vlucht gedrag. Ik moet wel even vertellen dat Lobke niet voor wil komen wanneer zij ergens mee bezig is. Daar zijn we nog steeds mee bezig om te trainen. Weglopen was dus gisteren een goede oplossing. Ze kwam mee! In de drift hebben we haar niet los gehad. Hersteld heel goed na een schot. Vindt het wel heel spannend. Een spoor van een ree weet zij feilloos te volgen. Na twee uur zijn Jan en zij naar huis gegaan. Het was genoeg voor haar. Even later is er nog een vos geschoten, niet door mij, dan was het jammer dat Lobke er niet bij was maar dat komt dan de volgende keer wel. Vandaag getraind met de "gevorderden" en dat deed ze ook heel goed. Lekker veel wind dus zoeken met de neus ging geweldig. Ze was hier ook aan toe. Lekker werken. Sleepspoor met eend ging ook best. Einde van de les heb ik van Bart een Kauwtje mee gekregen. Deze vinden vele honden hartstikke vies om in de bek te nemen. Lobke had er geen moeite mee. Ze heeft deze vanaf het trainingsveld het kauwtje mee genomen in haar bek tot huis aan toe. Geweldig toch!

WORDT SPOEDIG VERVOLG

Laatst aangepast ( maandag, 11 november 2013 23:01 )